piątek, 6 marca 2015

Batoniki musli

Niedawno robiłam batoniki musli. Wyszły bardzo dobre, a także zdrowe. Dziś postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. ;)
Przepis pochodzi ze strony durszlak.pl

Składniki:
  • 460 ml (1 puszka) słodzonego mleka skondensowanego (dodałam niesłodzone mleko )
  • 600g płatków owsianych
  • 100 g pestek słonecznika
  • 100g orzechów lub migdałów( dodałam  laskowe i migdały)
  • 400 g owoców suszonych : (śliwki, morele, daktyle)
  • szczypta soli
  • 100g miodu
  • 1/2 malej konfitury morelowej (dodałam brzoskwiniową)
  • kilka kostek gorzkiej czekolady do polania
Wykonanie:
Mleko lekko podgrzewamy. W misce mieszamy płatki owsiane, owoce, bakalie, sól. Dodajemy do tego mleko, miód i konfiturę. Mieszamy całą masę. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy na grubość około 1-1,5 cm. Pieczemy około 30 min na złoty kolor. Po wystudzeniu kroimy na mniejsze batoniki i polewamy roztopioną czekoladą.
Niestety zdjęcia moich batoników nie mam, ale wyszły podobnie do tych:



SMACZNEGO!